Pro nečekané návštěvy to sice úplně není, ale pokud se vám návštěva ohlásí alespoň dvě hodiny předem, máte vystaráno. Já mám pro tyto případy v mrazáku vždycky aspoň jednu kostku droždí. Bagetky jsou nejlepší po vytažení z trouby, kdy hezky křupou, ale vydrží i několik dní. Podávám je třeba s domácí paštikou, s rillettes, nebo jen lehce opečené s bylinkovým máslem k různým salátům nebo krémovým polévkám.
Suroviny na 3 bagety:- 370 ml vody
- 500 g hladké mouky
- 2 lžíce balsamikového krému (crema di aceto balsamico)
- 12 g čerstvého droždí
- 10 g soli
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- hrubá mouka na podsypání
- popř. semínka dle vlastní chuti
- do mísy nalijeme vodu, přidáme mouku a balsamiko, pomalu mícháme v robotu s nástavcem typu "hák", dokud se směs nespojí; poté přidáme droždí a mícháme co nejrychleji zhruba 5 minut; přidáme sůl a olej (popř. semínka) a mícháme dalších 5 minut na rychlé otáčky
- těsto je trochu lepkavé, poprášíme ho moukou, přikryjeme a necháme kynout na teplém místě (dokud přibližně nezdvojnásobí svůj objem)
- troubu rozehřejeme na 250 °C
- pomoučíme vál hrubou moukou, vyklopíme na něj těsto a lehce rozválíme válečkem do obdélníkového tvaru o výšce kolem 4 cm - tento obdélník rádýlkem rozdělíme na tři stejné pruhy
- pruh těsta vezmeme do pomoučněných rukou a konci budoucí bagety kroutíme proti sobě (z těsta vytvoříme "vrtuli"), opakujeme se všemi částmi těsta
- vytvarované bagetky položíme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout
- Vykynuté bagetky vložíme do rozpálené trouby a pečeme 2 minuty na 250 °C, poté teplotu snížíme na 200 °C a pečeme dalších 20 minut
- bagetky necháme vychladnout na mřížce
Žádné komentáře:
Okomentovat