čtvrtek 29. prosince 2016

Kachna pečená přes noc, bramborový knedlík a červené zelí

Pro mnohé je to klasika, na které se nedá nic zkazit. Pro jiné kuchařská maturita. Pro mě je tohle jídlo symbolem mých kuchařských začátků. Konkrétně bramborové knedlíky byly tím, co mě přivedlo k vaření. A sice, když mojí mamce několikrát vytekly do sifonu společně s vodou, kterou z nich slévala. Tehdy jsem se rozhodla, že se naučím vařit. A nejen ty bramborové knedlíky... Od té doby uplynulo zhruba 15 let. A já si bramborové knedlíky vymazlila k dokonalosti.

 Suroviny na kachnu:
  • 1 kachna (cca 2,5 kg)
  • kmín
  • sůl
  • 2 jablka
  • 1 lžíce medu
  • 1 dcl vody, nebo mléka
Postup (s přípravou začneme ideálně 12 hodin před plánovanou konzumací):
  1. kachnu opláchneme a osušíme, popř. vyndáme droby
  2. odřízneme krk a biskupa (zbavíme se tak mazových žláz, které mohou způsobit nevábný zápach upečeného masa) a kachnu pečlivě osolíme a okmínujeme  - i zevnitř
  3. troubu předehřejeme na 90 C°, jablka nakrájíme zhruba na 1,5 cm silné plátky a vyložíme jimi pekáč - kachnu položíme na jablka a podlijeme mlékem, nebo vodou (mléko by mělo maso zjemnit, ale velký rozdíl ve výsledku nevidím) - pekáč přiklopíme a necháme šest hodin péct (pokud si budete chtít přispat a necháte péct o hodinu až dvě déle, nic se nestane, jen pozor na automatické pojistky u moderních elektrických trub, které troubu po pár hodinách vypnou)
  4. po šesti hodinách teplotu zvýšíme na 120 °C a pečeme dalších pět hodin
  5. na zhruba poslední hodinu pečení pekáč odklopíme, z pekáče slijeme výpek, část sádla smícháme se lžící medu a kachnu jím potřeme - teplotu zvýšíme na 150 °C a počkáme, dokud kůrka nezíská požadovanou barvu
  6. kachnu vyndáme z trouby a před samotným porcováním necháme cca deset minut odpočinout

Suroviny na cca 4 porce knedlíků:
  •  1 kg brambor
  • 400 g dětské krupičky
  • 1 lžíce solamylu
  • 1 vejce
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 2 lžíce octa
Postup při přípravě knedlíků:
  1. brambory ve slupce uvaříme do měkka a necháme vychladnout
  2. do velkého hrnce dáme hřát vodu, kterou osolíme
  3. vychladlé brambory nastrouháme nahrubo a smícháme s ostatními surovinami, dokud nám nevznikne kompaktní těsto (pokud je těsto řídké, můžeme přidat ještě až 100 g krupičky) - z těsta vytvarujeme dvě šišky
  4. knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a necháme vařit 20 minut - dokud nevyplavou
  5. uvařené knedlíky na 5 vteřin ponoříme do mísy s ledovou vodou, položíme na prkýnko, propícháme vidličkou a krájíme na požadované plátky

Suroviny na zelí pro 4 osoby:

  • menší hlávka červeného zelí
  • 1 červená cibule
  • třtinový cukr
  • kmín
  • bobkový list
  • nové koření
  • hřebíček
  • skořice
  • ocet
  • sůl
  • sádlo/olej
Postup:
  1. zelí nakrouháme a cibuli nakrájíme nadrobno
  2. na sádle, nebo na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme koření podle chuti (2 bobkové listy, 2 nadrcené hřebíčky, 3 kuličky nového koření, lžičku skořice, lžičku kmínu) a 2 lžíce cukru - necháme rozvonět a vsypeme nakrouhané zelí - osolíme a zalijeme vodou, aby zelí bylo téměř celé ponořené, a necháme dusit
  3. Když zelí změkne a voda se zredukuje, přidáme ocet a podle chuti ještě dosolíme, popř. dosladíme
:

Žádné komentáře:

Okomentovat