Pokud se vám do rukou dostane dobrý tuňákový steak, tak máte jistotu, že u vašich strávníků zabodujete. Musíte se však držet dvou zásadních pravidel - nepřekořenit a neusmažit. V případě tuňákového steaku znamená méně více. I v tomto receptu je tuňák doplněn pouze jemnými chutěmi, jež maso, které je výborné samo o sobě vyzdvihnou, ale nepřebijou.
Ingredience pro 2 osoby:
- 2 steaky z tuňáka (cca 250 g)
- 5 středně velkých brambor
- 1 vanilkový lusk
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 1 šalotka
- 1 zralé mango
- 2 dcl vývaru (použila jsem zeleninový)
- sůl
- 3 lžíce olivového oleje
- brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody
- tuňáka vyndáme z lednice a lehce ze všech stran potřeme olivovým olejem
- mango oloupeme, zbavíme slupky, nakrájíme na kostičky
- šalotku nakrájíme najemno, necháme zpěnit na másle, přidáme mango - zalijeme vývarem a povaříme 15 minut
- mangovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem
- uvařené brambory slijeme, vyšleháme s osolenou smetanou a se zrníčky z vanilkového lusku
- na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej a steak osmažíme z každé strany 1 minutu - steak z tuňáka by měl být uvnitř červený (syrový) alespoň ze dvou třetin
- steak podáváme s omáčkou a s kaší, podle potřeby si může každý strávník steak osolit na talíři, ale opravdu dobrý tuňák většinou nepotřebuje ani sůl...
Žádné komentáře:
Okomentovat