středa 14. září 2016

Steak z tuňáka s vanilkovou kaší a mangovou omáčkou

Pokud se vám do rukou dostane dobrý tuňákový steak, tak máte jistotu, že u vašich strávníků zabodujete. Musíte se však držet dvou zásadních pravidel - nepřekořenit a neusmažit. V případě tuňákového steaku znamená méně více. I v tomto receptu je tuňák doplněn pouze jemnými chutěmi, jež maso, které je výborné samo o sobě vyzdvihnou, ale nepřebijou.
 Ingredience pro 2 osoby:
  • 2 steaky z tuňáka (cca 250 g)
  • 5 středně velkých brambor
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 1 šalotka
  • 1 zralé mango
  • 2 dcl vývaru (použila jsem zeleninový)
  •  sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
Postup:
  1. brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody 
  2. tuňáka vyndáme z lednice a lehce ze všech stran potřeme olivovým olejem
  3. mango oloupeme, zbavíme slupky, nakrájíme na kostičky
  4. šalotku nakrájíme najemno, necháme zpěnit na másle, přidáme mango - zalijeme vývarem a povaříme 15 minut
  5. mangovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem
  6. uvařené brambory slijeme, vyšleháme s osolenou smetanou a se zrníčky z vanilkového lusku
  7. na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej a steak osmažíme z každé strany 1 minutu - steak z tuňáka by měl být uvnitř červený (syrový) alespoň ze dvou třetin
  8. steak podáváme s omáčkou a s kaší, podle potřeby si může každý strávník steak osolit na talíři, ale opravdu dobrý tuňák většinou nepotřebuje ani sůl...

Žádné komentáře:

Okomentovat