Kuřecí roláda se u nás doma nikdy nedělala. Ani nevím proč. Když jsem ji poprvé ochutnala na rodinné oslavě, moc mi zachutnala. Je to příjemná změna oproti klasickému pečenému kuřeti. Navíc máte z kuřete více užitku, protože můžete ze skeletu, stehen a křídel udělat ještě vývar, který se dá v kuchyni vždycky zužitkovat.
A pokud se bojíte vykošťování kuřete, tak opravdu nemáte čeho. Je to naprostá brnkačka a případné chyby se dají lehce zamaskovat!
Suroviny:- 1 celé kuře
- 100 g schwarzwaldské šunky, popř. slaniny
- 3 vejce
- 5 žampionů
- lžička dijonské hořčice
- snítka tymiánu
- sůl, pepř
- dvě lžíce másla
- trochu vody na podlití
- kuře vykostíme (vedeme řez mezi prsy kuřete až na skelet; nožem jedeme pomalu po skeletu od prsou až k zádům - nejprve z jedné strany, pak z druhé; křídla odřízneme, stehna vykloubíme a odřízneme; skelet vyjmeme a dáme stranou), prsa seřízneme a vyplníme s nimi bezmasá místa na zádech kuřete, případně místa, kde jsme prořízli kůži, vzniklý plát lehce naklepeme
- troubu předehřejeme na 180 °C
- kuře osolíme, opepříme, potřeme dijonskou hořčicí a poklademe na něj šunku
- na másle si osmahneme žampiony nakrájené na kostičky, přidáme vejce a rozmícháme je - směs míchaných vajec se žampiony osolíme, opepříme a přidáme tymián
- spodní čtvrtinu kuřecího plátu poklademe směsí vajec a žampionů a kuře opatrně zarolujeme - převážeme kuchyňkým provázkem
- vzniklouu roládu osolíme, opepříme, vložíme do pekáče a lehce podlijeme vodou
- pekáč dáme do trouby a pečeme hodinu na 180 °C, roládu můžeme v průběhu pečení podle potřeby polévat výpekem, popř. podlít vodou, po hodině pečení zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 15 minut, dokud kůžička nezačne zlátnout
Žádné komentáře:
Okomentovat