Carpaccio z červené řepy s čerstvým kozím sýrem patří už nějaký ten rok do mého gastronomického top 10. Poprvé jsem ho ochutnala na jednom vánočním rautu. Zachutnalo mi tak moc, že jsem si šla asi stokrát přidat. Všechny ty řízečky, tataráky, guláše a zákusky mě ve srovnání s touhle laskominou nechávaly naprosto chladnou. A to jsem tenkrát ještě nevěděla, že doma si budu umět udělat carpaccio z řepy ještě lepší, a že kvůli tomu padne podstatná část naší zemědělské části zahrady ve prospěch červené řepy :-)
TIP: Tento recept je lepší připravit den před podáváním.
- 2 středně velké červené řepy (já používám salátové, ale nemusí být)
- čerstvý kozí sýr (váleček - např. zn. President)
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sojovky
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce pomerančového džusu
- 2 lžíce balzamikového octa
- sůl, čerstvě mletý pepř
- snítka tymiánu
- 1 cm čerstvého zázvoru
- hrst slunečnicových semínek, popř. piniových oříšků
- troubu rozehřejeme na 200 °C, řepu očistíme, zabalíme do alobalu a pečeme dokud nezměkne (záleží na velikosti řepy, trvá to přibližně 45 minut), necháme vychladnout
- v rendlíku svaříme balzamikový ocet s cukrem, přidáme med, olej, džus, sojovou omáčku a tymián; najemno nastrouháme zázvor; podle chuti opepříme a osolíme - marinádu promícháme metličkou
- řepu oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky - vložíme do marinády a necháme nejlépe přes noc v lednici (marinovat můžeme i déle - řepa vydrží v nálevu i 4 dny)
- plátky řepy rozložíme na talíř, poklademe kozím sýrem a posypeme semínky; můžeme podávat např. s bagetkou s bylinkovým máslem jako lehkou večeři
Žádné komentáře:
Okomentovat