Někteří z vás název receptu možná nechápou, ale věřím, že některé z vás právě název tohoto receptu přivedl na tyto stránky. Já osobně mám totiž problém s nasládlou chutí burgerových housek, které nabízí většina rychlých občerstvení a restaurací. Přijde mi to, jako by strčili kus hovězího do loupáku. Raději si tedy čas od času dám tu práci a burgery udělám doma, s domácími bulkami. Svým chutím tak alespoň můžu přizpůsobit i náplň hamburgerů. Kdysi jsem četla, že ta by měla být pouze tepelně upravená a z čerstvé zeleniny by se v hamburgerech měl objevit jen salát, který chrání housku před promáčením od masové šťávy. Jestli a proč to tak je, to nevím, ale faktem je, že mým chutím to tak opravdu lahodí víc, než s čerstvou zeleninou. Když se mi pak ještě podaří sehnat nějaký hezký kus hovězího, který si doma namelu, tak je umami nadosah :-)
Suroviny na 4 burgery:
Bulky:
- 280 g hladké mouky
- 170 ml teplé vody
- 20 ml oleje
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 2 lžičky soli
- 1 vejce
- sezam na posypání
- droždí rozmícháme s cukrem, přidáme pár kapek vody, aby se cukr rozpustil
- vodu smícháme s olejem, a s 1/2 rozšlehaného vejce (zbytkem později potřeme bulky)
- mouku smícháme se solí, přidáme droždí a vodu s olejem a vejcem
- v robotu vypracujeme v hladké těsto, mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě
- vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a krátce propracujeme, rozdělíme na čtyři části a vytvarujeme čtyři bulky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut
- troubu předehřejeme na 200 °C
- nakynuté bulky potřeme zbylým vejcem (můžeme do něj přidat trochu studené vody, aby vyšlo na potření všech bulek), posypeme sezamem
- plech s bulkami vložíme do trouby a pečeme přibližně 15 minut, dokud bulky nezačnou zlátnout
- 550 g mletého hovězího krku
- 10 žampionů
- 1 dcl bílého vína
- 2 červené cibule
- 4 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- sůl, pepř
- snítka tymiánu
- 4 listy salátu dle vlastní chuti (např. little gem)
- 4 plátky sýra dle vlastní chuti (burgerovou klasikou je čedar, ale my máme raději jiné kravské sýry)
- dresing dle vlastní chuti (já dělám ze zakysané smetany, dijonské hořčice, domácího kečupu, soli a pepře)
- maso vytáhneme z lednice půl hodiny před tepelnou úpravou, pokud máme kvalitní maso, nemusíme ho vůbec ochucovat a zacházíme s ním jako se steakem; pokud maso dochucuji, tak dávám pouze sůl, čerstvě mletý pepř a čerstvý tymián; vytvarujeme burgery, potřeme olivovým olejem a necháme odpočívat
- cibuli nakrájíme na tenká kolečka a smažíme na másle, přidáme cukr a balzamiko, necháme zkaramelizovat
- žampiony nakrájíme na tenké plátky, smažíme na másle, zalijeme vínem, které necháme vypařit, osolíme, opepříme, když žampiony začínají zlátnout, jsou hotové
- osmažíme burgery, rozkrojené housky necháme opéct na suché pánvi a plníme
TIP: Pokud nejste masoví, můžete zkusit např. burgery z červené řepy, které jsou v kombinaci s ostatními surovinami popsanými výše také výborné.
Žádné komentáře:
Okomentovat