sobota 17. září 2016

Hovězí burgery s domácími (nenasládlými:-)) bulkami

Někteří z vás název receptu možná nechápou, ale věřím, že některé z vás právě název tohoto receptu přivedl na tyto stránky. Já osobně mám totiž problém s nasládlou chutí burgerových housek, které nabízí většina rychlých občerstvení a restaurací. Přijde mi to, jako by strčili kus hovězího do loupáku. Raději si tedy čas od času dám tu práci a burgery udělám doma, s domácími bulkami. Svým chutím tak alespoň můžu přizpůsobit i náplň hamburgerů. Kdysi jsem četla, že ta by měla být pouze tepelně upravená a z čerstvé zeleniny by se v hamburgerech měl objevit jen salát, který chrání housku před promáčením od masové šťávy. Jestli a proč to tak je, to nevím, ale faktem je, že mým chutím to tak opravdu lahodí víc, než s čerstvou zeleninou. Když se mi pak ještě podaří sehnat nějaký hezký kus hovězího, který si doma namelu, tak je umami nadosah :-)
Suroviny na 4 burgery: 
Bulky:
  • 280 g hladké mouky
  • 170 ml teplé vody
  • 20 ml oleje
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • sezam na posypání
Postup:
  1. droždí rozmícháme s cukrem, přidáme pár kapek vody, aby se cukr rozpustil
  2. vodu smícháme s olejem, a s 1/2 rozšlehaného vejce (zbytkem později potřeme bulky)
  3. mouku smícháme se solí, přidáme droždí a vodu s olejem a vejcem
  4. v robotu vypracujeme v hladké těsto, mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě
  5. vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a krátce propracujeme, rozdělíme na čtyři části a vytvarujeme čtyři bulky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut
  6. troubu předehřejeme na 200 °C
  7. nakynuté bulky potřeme zbylým vejcem (můžeme do něj přidat trochu studené vody, aby vyšlo na potření všech bulek), posypeme sezamem
  8. plech s bulkami vložíme do trouby a pečeme přibližně 15 minut, dokud bulky nezačnou zlátnout
Co máme rádi v hamburgeru:
  • 550 g mletého hovězího krku
  • 10 žampionů
  • 1  dcl bílého vína
  • 2 červené cibule 
  • 4 lžíce balzamikového octa
  •  2 lžíce třtinového cukru
  • sůl, pepř
  • snítka tymiánu
  • 4 listy salátu dle vlastní chuti (např. little gem)
  • 4 plátky sýra dle vlastní chuti (burgerovou klasikou je čedar, ale my máme raději jiné kravské sýry)
  • dresing dle vlastní chuti (já dělám ze zakysané smetany, dijonské hořčice, domácího kečupu, soli a pepře)
Postup:
  1. maso vytáhneme z lednice půl hodiny před tepelnou úpravou, pokud máme kvalitní maso, nemusíme ho vůbec ochucovat a zacházíme s ním jako se steakem; pokud maso dochucuji, tak dávám pouze sůl, čerstvě mletý pepř a čerstvý tymián; vytvarujeme burgery, potřeme olivovým olejem a necháme odpočívat
  2. cibuli nakrájíme na tenká kolečka a smažíme na másle, přidáme cukr a balzamiko, necháme zkaramelizovat
  3. žampiony nakrájíme na tenké plátky, smažíme na másle, zalijeme vínem, které necháme vypařit, osolíme, opepříme, když žampiony začínají zlátnout, jsou hotové
  4. osmažíme burgery, rozkrojené housky necháme opéct na suché pánvi a plníme



TIP: Pokud nejste masoví, můžete zkusit např. burgery z červené řepy, které jsou v kombinaci s ostatními surovinami popsanými výše také výborné.

Žádné komentáře:

Okomentovat