Dýňový krém patří k jedné z mých nejoblíbenějších polévek. Dá se připravit na sto způsobů, ale já mám nejraději krém z pečené dýně. Dýně pečením získá větší šmrnc a v kombinaci s limetkou a dýňovým olejem tvoří dokonalou symbiózu.
Suroviny pro 4 osoby:
- 1 střední dýně hokkaido
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 0,5 l kuřecího, nebo zeleninového vývaru
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- sůl, pepř
- špetka muškátového oříšku
- šťáva z jedné limetky
- olivový olej
- dýňový olej
- pažitka
- troubu rozehřejeme na 200 °C
- dýni omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na měsíčky
- cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky, česnek oloupeme
- dýni, cibuli a česnek dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vložíme do trouby; pečeme 30 minut, dokud dýně nezměkne
- upečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přivedeme k varu
- polévku rozmixujeme, přidáme smetanu (množství smetany závisí na požadované konzistenci), vymačkáme šťávu z limetky, dosolíme, dopepříme, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a krátce povaříme
- podáváme s pažitkou, opraženými dýňovými semínky a s dýňovým olejem
Žádné komentáře:
Okomentovat