neděle 25. září 2016

Dýňový krém

Dýňový krém patří k jedné z mých nejoblíbenějších polévek. Dá se připravit na sto způsobů, ale já mám nejraději krém z pečené dýně. Dýně pečením získá větší šmrnc a v kombinaci s limetkou a dýňovým olejem tvoří dokonalou symbiózu.

Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 střední dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 0,5 l kuřecího, nebo zeleninového vývaru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • šťáva z jedné limetky
  • olivový olej
  • dýňový olej
  • pažitka
Postup:
  1. troubu rozehřejeme na 200 °C
  2. dýni omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na měsíčky
  3. cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky, česnek oloupeme
  4. dýni, cibuli a česnek dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vložíme do trouby; pečeme 30 minut, dokud dýně nezměkne
  5. upečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přivedeme k varu
  6. polévku rozmixujeme, přidáme smetanu (množství smetany závisí na požadované konzistenci), vymačkáme šťávu z limetky, dosolíme, dopepříme, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a krátce povaříme
  7. podáváme s pažitkou, opraženými dýňovými semínky a s dýňovým olejem

Žádné komentáře:

Okomentovat