čtvrtek 29. září 2016

Polévka z červené čočky s rajčaty

Jako dítě jsem čočku nejedla. Nejspíš proto, že mi ji nikdy nikdo nenabídl v žádné lákavé podobě. Čočka s vejcem a párkem mě neláká ani dnes. Přesto  čočku miluju a dělám ji poměrně často na různé způsoby. Nejraději mám červenou a černou. Černou na saláty a jako přílohu a červenou na polévky. Třeba na tuhle - čočkovku s rajčaty.
 Suroviny na 4 porce:
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká mrkev 
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • špetka chilli, popř. čerstvá chilli paprička
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 plechovka nakládaných rajčat
  • 0,75 l vody, nebo vývaru
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • papriková klobáska
  • zakysaná smetana
Postup:
  1. cibuli nakrájíme nadrobno a necháme v hrnci zesklovatět na másle
  2. mrkev oloupeme, nakrájíme na kostičky 0,5x0,5 cm a přidáme k cibuli
  3. česnek oloupeme, rozmáčkneme a přidáme k mrkvi a k cibuli
  4. přidáme bobkový list, tymián a kmín, vše restujeme na středním ohni dozlatova cca 10 minut
  5. do základu polévky přidáme čočku, lehce osmažíme a přidáme rajčata - 5 minut provaříme
  6. přilijeme vodu, nebo vývar, osolíme a opepříme a vaříme přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne a čočka nenabobtná
  7. polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dosolíme, dopepříme, přidáme chilli a necháme ještě chvíli povařit
  8. mezitím si na suché pánvi lehce osmažíme klobásku nakrájenou na kolečka
  9. polévku servírujeme s klobáskou a se zakysanou smetanou

Žádné komentáře:

Okomentovat