Jako dítě jsem čočku nejedla. Nejspíš proto, že mi ji nikdy nikdo nenabídl v žádné lákavé podobě. Čočka s vejcem a párkem mě neláká ani dnes. Přesto čočku miluju a dělám ji poměrně často na různé způsoby. Nejraději mám červenou a černou. Černou na saláty a jako přílohu a červenou na polévky. Třeba na tuhle - čočkovku s rajčaty.
Suroviny na 4 porce:- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velká mrkev
- 2 snítky tymiánu
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 bobkový list
- špetka chilli, popř. čerstvá chilli paprička
- 1 hrnek červené čočky
- 1 plechovka nakládaných rajčat
- 0,75 l vody, nebo vývaru
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
- papriková klobáska
- zakysaná smetana
- cibuli nakrájíme nadrobno a necháme v hrnci zesklovatět na másle
- mrkev oloupeme, nakrájíme na kostičky 0,5x0,5 cm a přidáme k cibuli
- česnek oloupeme, rozmáčkneme a přidáme k mrkvi a k cibuli
- přidáme bobkový list, tymián a kmín, vše restujeme na středním ohni dozlatova cca 10 minut
- do základu polévky přidáme čočku, lehce osmažíme a přidáme rajčata - 5 minut provaříme
- přilijeme vodu, nebo vývar, osolíme a opepříme a vaříme přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne a čočka nenabobtná
- polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dosolíme, dopepříme, přidáme chilli a necháme ještě chvíli povařit
- mezitím si na suché pánvi lehce osmažíme klobásku nakrájenou na kolečka
- polévku servírujeme s klobáskou a se zakysanou smetanou
Žádné komentáře:
Okomentovat