čtvrtek 29. září 2016

Mandlový dortík s ovocem (bez mouky)

Je to ten nejjednodušší pečený dezert, který znám... a přitom je tak vynikající!!! Suroviny na něj mám navíc vždy doma, takže pokud chystám nějaké rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu, přichází tenhle mandlový krasavec ke slovu. Myslím, že dobrý by mohl být i z vlašských ořechů, ale zatím jsem to nestihla vyzkoušet...
 Suroviny pro dortovou formu o průměru 22 cm:
  • 200 g celých neloupaných mandlí
  • 5 bílků
  • 140 g cukru krystal
  • 1 mascarpone
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička vanilkového extraktu, popř. 1 vanilkový lusk
  • máslo na vymazání formy
  • kokos na vysypání formy
Postup:
  1. formu vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem, troubu předehřejeme na 160 °C
  2. bílky vyšleháme s cukrem do pěny, mandle rozmixujeme najemno a přidáme do sněhu - směs vylijeme do formy a dáme péct do trouby na 30 minut
  3. když začne korpus zlátnout a oddělovat se od krajů formy, troubu vypneme a pootevřeme, korpus necháme pozvolna vychladnout
  4. mezitím si smícháme mascarpone se zakysanou smetanou, s vanilkovým aroma a cukrem
  5. vychladlý korpus potřeme krémem a ozdobíme sezónním ovocem (jahody, maliny, borůvky, kiwi, nektarinky, hroznové víno ...) a dáme do chladu (můžeme podávat ihned, ale vychladlý dezert se lépe krájí a servíruje)

Žádné komentáře:

Okomentovat