úterý 6. září 2016

Cuketová bábovka

Grilovaná cuketa, smažená cuketa, cuketová polévka, cuketové rizoto, cuketový kuskus, cuketový quiche, cuketové placičky, cuketová omáčka, ...minulý rok jsme sklidili skoro 200 cuket, zkoušela jsem je na desítky způsobů a mně osobně všechny moc chutnaly. Zbytek mé rodiny má však cuketu nejraději, když ji v jídle necítí:-) To je případ i této bábovky. Chuťově je v ní cuketa upozaděna ostatními surovinami, dodá ji však kýženou vláčnost a jemnost.
Suroviny:
  • 400 g cukety - oloupané a nastrouhané najemno
  • 3 vejce
  • 180 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 lžíce mleté skořice 
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • dvě hrsti oloupaných vlašských ořechů
 Postup:
  1. troubu rozehřejeme na 180 °C (horkovzduch)
  2. vejce vyšleháme s moučkovým i vanilkovým cukrem
  3. přidáme olej, kakao, skořici, mouku (kterou předtím promícháme s práškem do pečiva) a ořechy
  4. vše promícháme s nastrouhanou cuketou, z které předtím vymačkáme přebytečnou tekutinou
  5. těsto přelijeme do cuketové formy (pokud nemáme silikonovou, tak ji nejprve vymažeme a vysypeme moukou)
  6. pečeme 45 až 60 minut (zkontrolujeme pomocí špejle) 
TIP: Pokud chceme dietnější verzi, můžete olej vynechat, bábovka bude díky cuketě vláčná i bez něj, jen je nutné bábovku dříve sníst, aby neztvrdla...

Žádné komentáře:

Okomentovat