Sluníčko, gril, lahev vína a dobré jídlo - to je pro mě představa ideálního dne. S manželem se na této představě vzácně shodneme, takže pokud se nám mezi prací, budováním a zahradničením naskytne volná chvilka, saháme po vínu a rozpalujeme gril, ...
Vzhledem k tomu, že se mi hojně rozrostl můj pestrý bylinkový záhon, tak u nás v poslední době na grilu poměrně často končí řecké souvlaki, tedy bylinkové masové špízy. Bylinky společně s citronovou šťávou chuť masa krásně podtrhnou a jednou pro vždy dají stopku grilovacímu koření ve vaší kuchyni :-)
Suroviny pro 2 osoby:
Špízy:
- 0,5 kg kuřecích prsou/vepřové kýty
- 1 stonek máty
- 2 snítky oregana
- 1 snítka tymiánu
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 5 lžic olivového oleje
- špetka čerstvě mletého pepře
- 1 lžička soli
- šťáva z 1/2 citronu
- maso nákrájíme na nudličky
- bylinky nasekáme nahrubo a se všemi zbývajícími surovinami smícháme v misce
- maso vložíme do mísy s marinádou a necháme minimálně jednu hodinu odpočívat v chladu
- špízy opékáme dozlatova na grilu, popř. na 180 °C v horkovzdušné troubě cca 30 minut
- společně se špízy můžeme dát na gril/do trouby opéct půlku citronu, kterým si hotové špízy pokapeme
- 10 g čerstvého droždí
- 200 ml vlažné vody
- špetka cukru
- 1 lžička soli
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 300 g mouky (1/3 pšeničné hladké chlebové a 2/3 klasické hladké bílé mouky)
- droždí rozmícháme s cukrem, přidáme trochu vlažné vody a necháme vzejít kvásek
- kvásek zalijeme zbytkem vody, přidáme olivový olej a přisypeme mouku - necháme cca hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem
- těsto rozdělíme na 4 části, z každé uděláme tenkou placku, kterou dáme na samostatný plát pečícího papíru a necháme ještě chvíli kynout (cca 20 minut), mezitím si rozálíme troubu na 230 °C (horkovzduch s horním ohřevem)
- když je trouba rozehřátá, pečeme každý pita chleba zvlášť cca 8 minut (dokud se nenafoukne a nezačne hnědnout)
- po vyndání z trouby uzavřeme chleba do plastové krabičky, nebo zabalíme do utěrky, aby zvlhnul a nelámal se
- chléb můžeme rozříznout a plnit, nebo pouze přikusovat
- 2 salátové okurky
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce najemno nasekaného kopru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- okurky omyjeme, a odkrojíme kraje, podélně rozpůlíme, vydlabeme semínka s měkkou dužinou a zbytek nastrouháme - vymačkáme šťávu
- nastrouhanou okurku osolíme, zakápneme olejem a citronovou šťávou a přidáme jogurt a kopr
Žádné komentáře:
Okomentovat