středa 14. září 2016

Souvlaki s tzatziki a domácím pita chlebem

Sluníčko, gril, lahev vína a dobré jídlo - to je pro mě představa ideálního dne. S manželem se na této představě vzácně shodneme, takže pokud se nám mezi prací, budováním a zahradničením naskytne volná chvilka, saháme po vínu a rozpalujeme gril, ...
Vzhledem k tomu, že se mi hojně rozrostl můj pestrý bylinkový záhon, tak u nás v poslední době na grilu poměrně často končí řecké souvlaki, tedy bylinkové masové špízy. Bylinky společně s citronovou šťávou chuť masa krásně podtrhnou a jednou pro vždy dají stopku  grilovacímu koření ve vaší kuchyni :-)

Suroviny pro 2 osoby:
Špízy: 
  • 0,5 kg kuřecích prsou/vepřové kýty
  • 1 stonek máty
  • 2 snítky oregana
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • šťáva z 1/2 citronu
Postup:
  1. maso nákrájíme na nudličky
  2. bylinky nasekáme nahrubo a se všemi zbývajícími surovinami smícháme v misce
  3. maso vložíme do mísy s marinádou a necháme minimálně jednu hodinu odpočívat v chladu
  4. špízy opékáme dozlatova na grilu, popř. na 180 °C v horkovzdušné troubě cca 30 minut
  5. společně se špízy můžeme dát na gril/do trouby opéct půlku citronu, kterým si hotové špízy pokapeme
Pita (cca 6 kusů malých placek, pokud chceme pitu plnit, uděláme z tohoto množství 3 větší placky):
  • 10 g čerstvého droždí
  • 200 ml vlažné vody
  • špetka cukru
  • 1 lžička soli
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 300 g mouky (1/3 pšeničné hladké chlebové a 2/3 klasické hladké bílé mouky)
Postup:
  1. droždí rozmícháme s cukrem, přidáme trochu vlažné vody a necháme vzejít kvásek
  2. kvásek zalijeme zbytkem vody, přidáme olivový olej a přisypeme mouku - necháme cca hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem
  3. těsto rozdělíme na 4 části, z každé uděláme tenkou placku, kterou dáme na samostatný plát pečícího papíru a necháme ještě chvíli kynout (cca 20 minut), mezitím si rozálíme troubu na 230 °C (horkovzduch s horním ohřevem)
  4. když je trouba rozehřátá, pečeme každý pita chleba zvlášť cca 8 minut (dokud se nenafoukne a nezačne hnědnout)
  5. po vyndání z trouby uzavřeme chleba do plastové krabičky, nebo zabalíme do utěrky, aby zvlhnul a nelámal se
  6. chléb můžeme rozříznout a plnit, nebo pouze přikusovat
Tzatziki :
  • 2 salátové okurky
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce najemno nasekaného kopru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
Postup:
  1. okurky omyjeme, a odkrojíme kraje, podélně rozpůlíme, vydlabeme semínka s měkkou dužinou a zbytek nastrouháme - vymačkáme šťávu
  2. nastrouhanou okurku osolíme, zakápneme olejem a citronovou šťávou a přidáme jogurt a kopr

Žádné komentáře:

Okomentovat