Suroviny přibližně na 3 litry šťávy:
- 2 kg bobulí černého bezu
- 1,2 kg cukru (já použila třtinový)
- šťáva z 5 citronů
- Nejprve musíme bobule zbavit stopek. Toho asi nejsnáze docílíme pomocí vidličky, kterou jednotlivé hrozny "pročesáváme", a tím oddělujeme bobule. Tmavá šťáva z bezu, které se na svých rukách při této práci asi nevyhnete, jde snadno umýt, takže to zvládnete i bez rukavic.
- Bobule propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou, aby byly ponořené, přivedeme k varu
- Necháme alespoň 20 minut probublávat, aby jsme zbavili bez jeho neblahých účinků
- Obsah hrnce přecedíme a zbavíme bobulí
- Do horké tmavé šťávy přimícháme cukr (mícháme dokud se nerozpustí) a citronovou šťávu
- Ještě horkým sirupem plníme vyvařené lahve, plnou lahev můžeme zakápnout vysokoprocentním alkoholem, aby sirup vyržel déle a zavřeme. Sirup uchováváme v chladu. Pokud budete mít menší spotřebu než my, tak vydrží i několik měsíců...

Žádné komentáře:
Okomentovat