neděle 4. září 2016

Šťáva z plodů černého bezu

S bezem léto začíná i končí. Zatímco v červnu je čas bezových květů, z nichž se připravuje zlatavý sirup, který nás s vychlazenou sodovkou, citronem a mátou v létě krásně osvěží, začátkem září se na keřích černého bezu objevují trsy tmavých bobulí. Ty jsou plné vitamínů a šťávu z nich si naše babičky přidávaly do čaje, aby na podzim a v zimě posílily svou imunitu. Bezinkovou šťávu však můžeme pít i s vodou, jako součást různých alkoholických koktejlů, nebo ji použít na lívance místo javorového sirupu. Vždy však mějte na paměti, že před ochutnáním musí plody černého bezu vždy projít tepelnou úpravou. Narozdíl od květů jsou totiž v syrovém stavu toxické a mohly by vás vcelku potrápit.

 Suroviny přibližně na 3 litry šťávy:
  •   2 kg bobulí černého bezu
  • 1,2 kg cukru (já použila třtinový)
  • šťáva z 5 citronů 
 Postup:
  1. Nejprve musíme bobule zbavit stopek. Toho asi nejsnáze docílíme pomocí vidličky, kterou jednotlivé hrozny "pročesáváme", a tím oddělujeme bobule. Tmavá šťáva z bezu, které se na svých rukách při této práci asi nevyhnete, jde snadno umýt, takže  to zvládnete i bez rukavic.
  2. Bobule propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou, aby byly ponořené, přivedeme k varu
  3. Necháme alespoň 20 minut probublávat, aby jsme zbavili bez jeho neblahých účinků
  4. Obsah hrnce přecedíme a zbavíme bobulí
  5. Do horké tmavé šťávy přimícháme cukr (mícháme dokud se nerozpustí) a citronovou šťávu
  6. Ještě horkým sirupem plníme vyvařené lahve, plnou lahev můžeme zakápnout vysokoprocentním alkoholem, aby sirup vyržel déle a zavřeme. Sirup uchováváme v chladu. Pokud budete mít menší spotřebu než my, tak vydrží i několik měsíců...

Žádné komentáře:

Okomentovat