úterý 6. září 2016

Kuskus s pečenou dýní a červenou řepou

Minulé léto u nás bylo ve znamení cukety, letos se na naší zahradě nejvíc daří červené řepě. Já osobně z toho mám ohromnou radost, protože jedním z mých nejoblíbenějších jídel je carpaccio z červené řepy s čerstvým kozím sýrem. Můj muž však kozím sýrům na chuť zatím nepřišel, proto musím občas ustoupit a dát přednost jiným řepným dobrotám, které vezme na milost i on. 



Suroviny na 4 porce:
  • 3 středně velké červené řepy
  • půlka střední dýně hokkaido
  • kuskus
  • 4 stroužky česneku
  • kousek zázvoru (cca 2 cm)
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • chilli
  • olivový olej
  • balkánský sýr
  • zakysaná smetana
Postup:
  1. červenou řepu očistíme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, dáme na plech vyložený pečícím papírem
  2. dýni omyjeme, lžící odstraníme semínka a nakrájíme na větší kostky, přidáme na plech k řepě
  3. česnek oloupeme, stroužky přepůlíme, dáme na plech k dýni a řepě
  4. zázvor oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, přidáme na plech
  5. zeleninu na plechu pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, podle chuti posypeme chilli kořením (můžeme použít i čerstvou papričku nasekanou najemno) a tymiánem
  6. troubu rozehřejeme na 180 °C a vložíme do ní plech se zeleninou, pečeme přibližně půl hodiny, dokud zelenina nezměkne a místy nezhnědne
  7. mezitím si připravíme kuskus podle návodu na obalu
  8. kuskus promícháme s upečenou zeleninou, podle chuti ještě dosolíme a dopepříme
  9. podáváme se zakysanou smetanou a balkánským sýrem

Žádné komentáře:

Okomentovat