neděle 4. září 2016

Výborný domácí chléb s cibulkou a vlašskými ořechy (pečený v troubě)

Když jsme se před pár lety přestěhovali na vesnici, trvalo nám, než jsem si zvykli na otevírací dobu místního obchodu. Že nemáme žádné pečivo k večeři jsme tak většinou zjistili až po zavíračce, a mně nezbylo nic jiného, než vyzkoušet spoustu receptů a naučit se péct pečivo vlastní. Dnes už si chleba upečeme sami i když víme, že má samka ještě otevřeno, protože ten náš je prostě lepší...:-)

Suroviny:
  • 500 g hladké mouky (já používám mouku chlebovou, buď pouze pšeničnou, nebo 2/3 pšeničné a 1/3 žitné)
  • 1 čerstvé droždí (pokud pečete často a hlavně neplánovaně, můžete mít v zásobě vždy nějakou kostku droždí v mrazáku, mrazem se jeho vlastnosti nemění)
  • 300 ml vody
  • dvě zarovnané lžičky soli
  • dvě zarovnané lžičky směsi chlebového koření (já používám kmín, koriandr a fenykl, ale pokud použijete jenom kmín, tak bude chléb také dobrý)
  • dvě hrsti vlašských ořechů
  • jedna velká cibule
  • dvě lžíce oleje/másla
  • celý kmín

Postup:
  1.  v míse rozmícháme droždí s trochou vody a lehce zahustíme moukou - necháme vzejít kvásek
  2. cibuli si nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji, nebo na másle do zlatova
  3. do mísi s kváskem nasypeme mouku, sůl, chlebové koření/kmín, ořechy, cibulku (může být ještě teplá) a vše smícháme
  4. za neustálého hnětení do směsi v míse přiléváme vodu, dokud nevznikne kompaktní těsto, to pak necháme na teplém místě kynout přibližně půl hodiny
  5. po půl hodině kynutí těsto opět rukou prohněteme a necháme znovu kynout dalších 30 minut
  6. z nakynutého těsta vytvarujeme bochník, který umístíme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme zase kynout na teplém místě 30 minut, rozpálíme si troubu na 170 °C (horkovzdušnou na 160 °C)
  7. Vykynutý bochník potřeme studenou vodou, posypeme celým kmínem a vložíme na 45 minut do rozehřáté trouby, po vytažení ho opět potřeme vodou a necháme vychladnout na mřížce

Žádné komentáře:

Okomentovat