Suroviny:
- 500 g hladké mouky (já používám mouku chlebovou, buď pouze pšeničnou, nebo 2/3 pšeničné a 1/3 žitné)
- 1 čerstvé droždí (pokud pečete často a hlavně neplánovaně, můžete mít v zásobě vždy nějakou kostku droždí v mrazáku, mrazem se jeho vlastnosti nemění)
- 300 ml vody
- dvě zarovnané lžičky soli
- dvě zarovnané lžičky směsi chlebového koření (já používám kmín, koriandr a fenykl, ale pokud použijete jenom kmín, tak bude chléb také dobrý)
- dvě hrsti vlašských ořechů
- jedna velká cibule
- dvě lžíce oleje/másla
- celý kmín
Postup:
- v míse rozmícháme droždí s trochou vody a lehce zahustíme moukou - necháme vzejít kvásek
- cibuli si nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji, nebo na másle do zlatova
- do mísi s kváskem nasypeme mouku, sůl, chlebové koření/kmín, ořechy, cibulku (může být ještě teplá) a vše smícháme
- za neustálého hnětení do směsi v míse přiléváme vodu, dokud nevznikne kompaktní těsto, to pak necháme na teplém místě kynout přibližně půl hodiny
- po půl hodině kynutí těsto opět rukou prohněteme a necháme znovu kynout dalších 30 minut
- z nakynutého těsta vytvarujeme bochník, který umístíme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme zase kynout na teplém místě 30 minut, rozpálíme si troubu na 170 °C (horkovzdušnou na 160 °C)
- Vykynutý bochník potřeme studenou vodou, posypeme celým kmínem a vložíme na 45 minut do rozehřáté trouby, po vytažení ho opět potřeme vodou a necháme vychladnout na mřížce
Žádné komentáře:
Okomentovat