středa 14. září 2016

Žloutkové věnečky

V dětství jsem je milovala, ale v posledních letech jsem na ně trochu pozapomněla. Nedávno jsem je znovu objevila na jedné oslavě a hned druhý den jsem se do nich pustila. Odpalované těsto jsem dělala poprvé a rozhodně ne naposledy, doma je po této dobrotě totiž velká poptávka. Pro jistotu už peču věnečky z dvojité dávky, aby se na mě taky dostalo...

Suroviny (cca na dva plechy):
Těsto:
  • 150 ml vody
  • 65 ml oleje
  • 125 g hladké mouky
  • 3 vejce (vel. M)
  • špetka soli
 Postup:
  1. vodu, olej a sůl dáme do kastrolu a přivedeme k varu - když tekutina začnne vřít, přisypeme mouku, vymícháme hladkou směs a odstavíme z plotny
  2. do vychladlé směsi přidáme postupně vejce a jedno po druhém vmícháme - mícháme dokud se nevytvoří hladké těsto bez hrudek
  3. troubu si předehřejeme na 200 °C
  4. těstem naplníme cukrářský kornout se zdobící špičkou většího průměru a na plech vyložený pečícím papírem vytlačíme věnečky
  5. plech s věnečky dáme do trouby a pečeme 15 minut, dokud věnečky nezačnou zlátnout a tvrdnout
  6.  vychladlé věnečky podélně půlíme pilkovým nožem a plníme krémem (použijeme opět cukrářský kornout a zdobící špičku o stejném průměru jako na věnečky)
Krém: 
  • 500 ml mléka
  • 140 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g vanilkového pudinkového prášku
  • 2 žloutky
  • 120 g povoleného másla
 Postup:
  1. 250 ml mléka, 1 vanilkový cukr a 70 g cukru krupice dáme do kastrolu - zahříváne
  2. vanilkový puding a žloutky rozmícháme v druhé polovině mléka - směs přilijeme do kastrůlku ke zbytku mléka s cukrem - přivedeme k varu, za stálého míchání necháme minutu provařit a stáhneme ze sporáku - necháme vychladnout (občas promícháme, aby se nevytvořily hrudky)
  3. změklé máslo ušleháme se zbývajícími 70 g cukru krupice a spojíme s vychladlým pudingem
     

Žádné komentáře:

Okomentovat