V dětství jsem je milovala, ale v posledních letech jsem na ně trochu pozapomněla. Nedávno jsem je znovu objevila na jedné oslavě a hned druhý den jsem se do nich pustila. Odpalované těsto jsem dělala poprvé a rozhodně ne naposledy, doma je po této dobrotě totiž velká poptávka. Pro jistotu už peču věnečky z dvojité dávky, aby se na mě taky dostalo...
Suroviny (cca na dva plechy):
Těsto:
- 150 ml vody
- 65 ml oleje
- 125 g hladké mouky
- 3 vejce (vel. M)
- špetka soli
- vodu, olej a sůl dáme do kastrolu a přivedeme k varu - když tekutina začnne vřít, přisypeme mouku, vymícháme hladkou směs a odstavíme z plotny
- do vychladlé směsi přidáme postupně vejce a jedno po druhém vmícháme - mícháme dokud se nevytvoří hladké těsto bez hrudek
- troubu si předehřejeme na 200 °C
- těstem naplníme cukrářský kornout se zdobící špičkou většího průměru a na plech vyložený pečícím papírem vytlačíme věnečky
- plech s věnečky dáme do trouby a pečeme 15 minut, dokud věnečky nezačnou zlátnout a tvrdnout
- vychladlé věnečky podélně půlíme pilkovým nožem a plníme krémem (použijeme opět cukrářský kornout a zdobící špičku o stejném průměru jako na věnečky)
- 500 ml mléka
- 140 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 70 g vanilkového pudinkového prášku
- 2 žloutky
- 120 g povoleného másla
- 250 ml mléka, 1 vanilkový cukr a 70 g cukru krupice dáme do kastrolu - zahříváne
- vanilkový puding a žloutky rozmícháme v druhé polovině mléka - směs přilijeme do kastrůlku ke zbytku mléka s cukrem - přivedeme k varu, za stálého míchání necháme minutu provařit a stáhneme ze sporáku - necháme vychladnout (občas promícháme, aby se nevytvořily hrudky)
- změklé máslo ušleháme se zbývajícími 70 g cukru krupice a spojíme s vychladlým pudingem


Žádné komentáře:
Okomentovat