středa 14. září 2016

Quinoa se zeleninou a bylinkovým dipem

Quinou jsem si oblíbila před několika lety při svých cestách do andské oblasti, odkud pochází. V poslední době si její jemně oříškovou chuť můžeme dopřát i u nás. Quinoa je zdravá a v kuchyni má široké uplatnění.  Dá se použít do ovocných i zeleninových salátů, kaší, polévek, ... Takže pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, tak směle do toho!
Suroviny pro 2 osoby:
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 červené cibule
  • 1 střední cuketa
  • 1 červená kapie 
  • 1 stroužek česneku
  • 8 žampionů
  • 2 porce quinoy (cca 1 středně velký hrnek)
  • 2 lžíce olivového oleje, oříšek másla
  • sůl, pepř
  • snítka tymiánu, lžíce nasekaného rozmarýnu, lžíce nasekané pažitky
Postup: 
  1. Mrkev, cibuli, cuketu, kapii a žampiony nakrájíme na kostičky 1x1 cm, česnek nakrájíme na tenké plátky.
  2. Quinou propláchneme a dáme vařit do osolené vody, vaříme dokud quinoa nenabobtná a nezprůhlední (přibližně 20 minut).
  3. Zatímco se quinoa vaří, si osmažíme zeleninu. Nejprve necháme na oleji zezlátnout mrkev, potom přidáme cibuli, až zesklovatí cibule, přidáme papriku, po chvíli cuketu a česnek, a nakonec žampiony. Zeleninu osolíme a opepříme, přidáme tymián a rozmarýn.
  4. Zakysanou smetanu smícháme se solí, s pepřem a s nasekanou pažitkou.
  5. Osmaženou zeleninu smícháme s quinoou a servírujeme se zakysanou smetanou. Můžeme podávat také jako přílohu k masu i rybám.

Žádné komentáře:

Okomentovat